KÉRDÉSE VAN?Kovács Ernő Facebook ikon
+36-20/403-6429

* minden telefonszámot visszahívunk, e-mail címre
válaszolunk és igérjük, NEM KÜLDÜNK SPAM-et!

 

Egyedi szoftverfejlesztés - tények és tévhitek


 

Hosszú évek alatt tapasztaltam meg, hogy az ügyfelek hajlamosak félreérteni a programozás definícióját. A programozás nem más, mint egy befektetés, ami lehet rossz és lehet jó. 

 

Néhány megtörtént eset, melyek ezt mutatják meg.

 

Az összbanki kalkulátor

Nemrég egy országos pénzügyi vállalat megbízott minket egy összbanki kalkulátor fejlesztésével. A kalkulátor 2.800.000,- forintba került. Rendszerbe való integrálása után a kalkulátorra ráeresztették a közel 200 fős értékesítői hálózatukat, mely a szerződéskötéseket segítette elő olyan hatékonysággal, hogy a kalkulátor befektetett díja mindössze néhány hónap után már megtérült. A kalkulátor erősen hozzájárult az értékesítői állomány sikeres toborzásához is, mely további értékesítési növekedést eredményezett.

 

Keresés művészetének ellenszere

Egy ingatlanértékesítési barátom a vállalatát a semmiből rakta össze, és ezzel együtt megbízott egy weboldal fejlesztő céget, hogy rakjanak össze számára egy ingatlankereső weboldalt. Online marketing kampányokra több mint 1 millió forintot, a weboldalra 800.000 forintot költött. A fejlesztés végén megkért, hogy készítsünk egy szakmai minősítést weboldalával kapcsolatban. Tudtam, hogy nem lesz egyszerű, mert a fejlesztő csapat egy ingyenes keretrendszert használt a projekt kivitelezésére. Minősítés közben a „raklapnyi” hiba között azonnal szembetűnt az 50db ingatlant szűrő rendszerének 45 másodperces lassúsága. Jeleztem neki, hogy 25.000 ingatlanból kevesebb mint 1 mp alatt szükséges előállítani a találatokat. A kereső közel 1 éven át lassú volt. Készítettem egy költségvetést az elvesztett látogatók és vele járó elvesztett vásárlásokról, és a veszteség közel 10.000.000 forintot hozott ki eredményként. Megvizsgáltam a probléma forrását, ami során kiderült, hogy a rendszerbe telepített ocsmány, „kínai” kód a hiba. Ezt a programozó csapat nem tudta kijavítani, hiszen Ők a telepítéshez értenek, nem a programozáshoz.

 

Szerződésgenerálás hatékonyan

Ugyancsak egy országos pénzügyi vállalat keresett fel egy tömeges szerződésgenerálóval kapcsolatban. Működése a következő: partnertoborzás esetén egy közel 200 oldalnyi jogilag megfogalmazott szerződés szükséges a partnereknek aláírnia, 5 banki lejelentéssel együtt. A koordinátor hölgy 1 nap alatt egyetlen szerződést tudott kitölteni a rengeteg beviteli mező miatt. A cél az volt, hogy a kitöltési időt koordinátori oldalról csökkentsük fél órára, hogy napi 20 partner beszerződtetése megtörténjen. A szoftver olyan jól működik, hogy kevesebb mint 5 percre csökkent a kitöltési idő. A szoftver ára 450.000 forint, mely költség a vállalat számára már 3 nap alatt megtérült.

 

Amikor még a kérdésért is fizetni kell

A következő történetet, ha nem a saját fülünkkel halljuk, akkor nem hisszük el. Kapcsolatba kerültünk egy céggel, aki az alábbiakat osztotta meg velünk. Webáruház programozására adtak egy ezzel foglalkozó cégnek megbízást. Ingyenes keretrendszerre épülő megoldásban volt szükség különböző fejlesztésekre. Ezek során azonban a rendszer egyre nagyobb hibákat produkált, és a honlap is gyakran elérhetetlenné vált. A fejlesztő cég a problémák megoldása helyett elkezdett kifogásokat keresni, és még a hibabejelentéssel kapcsolatos telefonos időt is kiszámlázta az ügyfélnek. Előfordult, hogy a vevő kínjában már nem tudott mit tenni, és ő bogarászta az adminisztrációs felületet, ahol megtalálta a megoldást a fejlesztő cég helyett. Pár hónap alatt szinte semmi fejlesztés nem történt. Mellette a hibabejelentésekkel és a joggal elégedetlen webáruházas vásárlók panaszainak kezelésével telt el a munkaidő nagy része. Közel 1.000.000 forintjába került a cégnek a történet, nem beszélve az okozott anyagi- és presztízsveszteségről, valamint a stresszről és a rengeteg, feleslegesen beleölt munkaidőről.

 

Nézzük, mi is az egyedi szoftverfejlesztés:


 

Sokakban megfogalmazódik a kérdés, hogy miért van rá szükség, miben segíti a vállalat mindennapjait, milyen szabályokat kell betartani ahhoz, hogy a fejlesztés megvalósuljon.

Talán már Ön is eljátszott a gondolattal, hogy milyen jó lenne, ha autójában egy olyan egység lenne, ami a mindennapjait megkönnyítené. Ha megnyom a távirányítón egy gombot, akkor kinyílik az ajtó, beindul a motor, az ülések felveszik az Ön kényelmi helyzetét, felkapcsolnak a lámpák és kinti időjárási viszonyokhoz képest beindul a hűtő-fűtő rendszer.

Nem, mi nem autókat gyártunk és nem is autó-alkatrészeket. Ez csak egy jó példa arra, hogy a vállalatvezető, a munkatársak miképpen tegyék kényelmesebbé mindennapjaikat vállalatában, és ez milyen pénzügyi megtakarításokkal jár.

Nézzünk egy egyszerű példát: Ön lehet, hogy az árajánlatok kalkulációit számológépen végzi, mely lehet, hogy fél óra munkaidőt igénybe vesz az Ön életéből. A mi szoftverünkkel maximum 5 perc alatt elvégezzük ugyanezt. Minden árajánlat kiadásán nyerünk 25 percet, mely 10 ajánlat esetében már 250 perc. Ez megtakarításban nem kevés.

Először azt érdemes átgondolni, hogy a vállalat életében mi okozza a nehézséget:

  • lehetne optimalizálni a számlázáson
  • vagy a szerződéskötés folyamatán
  • egyszerűsíthető a partnerek értesítése
  • vagy az árajánlat készítése
  • lehetne a kalkulációkon is csiszolni
  • sőt, időt megtakarítani a levelezéseknél is

sok mindenben lehetne még optimalizálni.

A második kérdés, hogy mit vár ettől a vállalat, mikor fog megtérülni a szoftver költsége? Ki az, aki a szoftver használatát betanítja, előreláthatólag milyen további szolgáltatásokkal érdemes kibővíteni.

Az egyedi szoftverfejlesztés erről szól. Ez egy befektetés, és ha jól meg van tervezve, rövid időn belül visszahozza az árát, majd plusz bevételt hoz. Ebben nincs semmi varázslat.

Gondolkozzon el ezen!

 

Ajándék - mert mi ismerjük a gesztus fogalmát

Heim Bálint munkatársunk fogadja az Ön hívását (+36-20/403-6429). Segít a tisztánlátásban, és arról is beszél, hogy az irodánkban adunk Önnek egy 25.000 forint értékű tanácsadást ajándékba, mert mi valóban ismerjük a gesztus fogalmát! 

© 2017 Kovács Ernő és csapata • Minden jog fenntartva

Kovács Ernő alléc logó

Székhely: 7720 Pécsvárad, Tavasz u. 14/A • Adószám: 66028608-1-22
email: kerdesemvan##kukac##kovacserno.hu • nyitvatartás: hétfő-péntek: 08:00-17:00
rendkívüli ügyfélszolgálat: 17:00-08:00 • NAIH Engedélyszám: NAIH-121843/2017

/static/szerkezet/kulsooldalak/google_sites_logo.pnghttp://kovacs-erno-a-valoban-megbizhato-programozo.business.site/https://www.facebook.com/kovacs.erno.a.programozohttp://melyinterjuk.hu/a-siker-vallalkozoi/amegbizhatoprogramozohttps://www.linkedin.com/in/erno-kovacs-programmer/
Vissza az oldal tetejére!